Site preloader
blancoptik.sk

Zdravé detské oči počas niekoľkomesačnej online výučby?

  • by: blancoptik
  • 17. novembra 2020

7 tipov pre zdravé detské oči

Pre väčšinou žiakov/študentov, ktorí sa zúčastňujú online výučby, stúpol čas pozerania sa na modrú obrazovku. Je dosť pravdepodobné, že deti, ktoré sa vrátia späť do triedy zoči-voči tabuli, budú aj naďalej tráviť na obrazovkách viac času ako kedykoľvek predtým. Táto pravdepodobnosť prináša obavy mnohým rodičom, ktorí sa pýtajú: V akej miere to môže ovplyvniť videnie ich detí? Bude to mať vplyv na ich zdravé detské oči? Môžu si ich pokaziť?

Pred pandémiou bol problémom s časom stráveným na obrazovke iba s ich naťahovaním. Teraz ešte viac, keď je vyučovanie online. U niekoľkých detí to môže spôsobiť problémy.

Najčastejšie problémy sú krátkodobé – digitálne namáhanie očí. To vedie k bolestiam očí, pocitu únavy, suchu v očiach a to sú veci, ktoré v podstate vyžadujú iba potrebný odpočinok.

Preto sme vám spísali nami overené tipy pre zdravé detské oči.

Tip 1: Nosiť okuliare, ak sú predpísané

Ak oftalmológ/optometrista odporučil vášmu dieťaťu okuliare, uistite sa, že ich nosí neustále, a to aj pri sledovaní obrazoviek. Vďaka zníženiu námahy očí, ktorú dosiahneme nosením okuliarov môžeme skrátiť dlhú cestu behania a vybavovania nových.

Tip 2: Vždy sledujte obrazovky v dobre osvetlenej miestnosti

V dobre osvetlenej miestnosti sa odporúča sledovať obrazovky, aby sa zmenšilo namáhanie zadnej steny oka. Všeobecne platí, že pri miernom nastavení jasu by sa svietivosť monitora alebo obrazovky mala udržiavať okolo mediánu, čo by malo byť rovnaké aj v miestnosti s dostatočným osvetlením. V slabo osvetlenom priestore spôsobujú pozorovacie obrazovky zvýšené namáhanie očí a riziko poranenia sietnice. Ďalšou vecou, ​​ktorú si musíte uvedomiť pri obrazovkách, je, že najlepšie je nechať dieťaťu používať notebook alebo tablet so stredným dosahom 50 cm a skôr ako smartphone s uhlopriečkou 33 cm, ak majú preferenciu.

<tablet>

Tip 3: Časté žmurkanie pre zdravé detské oči

Pri sledovaní obrazoviek je človek nútený sa pohltiť a mladí ľudia majú tendenciu zabúdať žmurkať. To môže skončiť slzením očí, neobvyklými mrknutiami, silným žmurkaním alebo trením očí. To všetko je dôsledkom suchých očí spôsobených nedostatkom adekvátneho žmurkania a v klimatizovaných miestnostiach to býva horšie. Musíme našim mladým a sebe pripomínať, aby sme vedome žmurkali, keď sme pred obrazovkami, aby sme zaistili sledovanie bez napätia.

Tip 4: Pravidelne robte prestávky

Dôležité sú pravidelné prestávky na obrazovke, a to tak pre oči, ako aj pre telo. v ideálnom prípade by sme sa všetci mali riadiť pravidlom 20-20-20, ktoré hovorí, že každých 20 minút by sme sa mali 20 sekúnd pozerať na objekt vzdialený 20 stôp od obrazovky. (pozri Syndróm počítačového videnia)

Tieto krátke prestávky spôsobujú, že sa naše oči zreteľne sústredia na vzdialený objekt, a tiež umožňujú relaxáciu svalov na krku. Ak budeme túto metódu dôsledne dodržiavať, napriek tomu, že trávime celý deň pred počítačom, zabránime únave očí. Trvanie online kurzov môže byť dlhšie ako 20 minút, takže toto pravidlo nemožno presne dodržať, ale v takejto situácii by sa mala využiť príležitosť, akonáhle sa relácia skončí alebo kedykoľvek je to vhodné. Väčšina online kurzov a kurzov nemá trvať dlhšie ako 20 – 40 minút a toto pravidlo sa často dodržuje.

Tip 5: Obmedzte čas na obrazovke

Z rôznych dôvodov, napríklad z dôvodu práce, školskej dochádzky, zábavy a sociálnych vzťahov, musíme používať obrazovky. Mnohé z týchto úloh sa tiež vykonávajú alternatívnym spôsobom. Používanie obrazoviek by malo byť čo najmenšie a potrebné z menej ako najpodstatnejších dôvodov. Prestaňte, keď je to možné. Ako rodičia, ak sme prilepení k televízoru smartphonu, je normálne, že dieťa chce, aby sa tieto zariadenia používali. Nemôžeme očakávať, že budeme strácať čas na počítačoch, keď dieťa číta alebo robí menej zaujímavé úlohy.

<timer>

Tip 6: Trávte čas vonku

Aktivity vonku sú jedným z preukázaných ochranných faktorov pre krátkozrakosť (krátkozrakosť). V štúdiách z celého sveta, najmä zo Singapuru, sa zistilo, že deti, ktoré trávia viac času vonku, majú tendenciu k menšej progresii krátkozrakosti. Dieťa teda musí tráviť čas vonku a pozerať sa na ďaleko vzdialené predmety. Čas vonku na slnku je užitočný aj pre celkové zdravie tela, pretože zvyšuje produkciu vitamínu D, zvyšuje imunitu a emočnú pohodu.

<detskahra>

Tip 7: Vyvážená strava pre zdravé detské oči

Zdravá strava je pre všetkých ľudí nevyhnutná, a to predovšetkým pre mladých ľudí. Aj keď niet pochýb o tom, že každý vitamín a mikroživina je pre telo nevyhnutná, sú tieto vitamíny a mikroživiny pre oči obzvlášť dôležité. Patria sem vitamín A, vitamín C, vitamín E, luteín, omega-mastné kyseliny a zeaxantín. Prirodzene sa nachádzajú v strave mrkvy, červenej repy, manga, papáje, citrusových plodov, amly, zelenej listovej zeleniny, mandlí, vlašských orechov, vajec, rýb atď. Namiesto poskytovania doplnkov je lepšie brať a nechať dieťa jesť tieto vitamíny v prírodnej forme. Je však potrebné poznamenať, že medzi zrakom a stravou neexistuje pozitívna korelácia a zlý zrak je zvyčajne neprimeraný stravovacej nedostatočnosti.

<vyvazenastrava>

Zdroj: http://eyecontactoptician.com/virtual-learning-brings-up-worries-about-kids-vision/

Leave a comment