Site preloader
blancoptik.sk

Silikón-hydrogélové kontaktné šošovky a ich výhody

  • by: blancoptik
  • 17. novembra 2020

Kontaktné šošovky sa vyrábajú z dvoch hlavných typov materiálov – silikón-hydrogél a hydrogél.

Hlavnou výhodou, ktorú má silikónový hydrogél oproti štandardnému hydrogélu, je to, že silikónové hydrogélové šošovky sú vysoko prosperujúce a absorpčné. Umožňujú až päťkrát viac kyslíka preniknúť cez šošovky a dostať sa na povrch a rohovku oka v porovnaní so štandardnými hydrogélovými kontaktnými šošovkami. Ak sa kyslík nemôže dostať do rohovky, spôsobuje to stav, ktorý sa označuje ako hypoxia. To môže viesť k rozmazanému videniu, začervenaniu očí, strate zrakovej ostrosti a zvýšeniu pravdepodobnosti infekcie. Silikónové hydrogélové šošovky ponúkajú počas nosenia šošoviek zvýšenú úroveň pohodlia a hydratácie po celý deň.

Silikónové hydrogélové kontaktné šošovky sa dajú pohodlnejšie nosiť po dlhšiu dobu. To je obzvlášť užitočné pre tých, ktorí žijú aktívne životným štýlom, trávia dlhé dni sledovaním obrazovky alebo sú ľahko náchylní na suché oči.

Kontaktné šošovky na báze silikón-hydrogélu a ich výhody

  • Silikónové šošovky majú vyššiu priepustnosť kyslíka, čo umožňuje viac kyslíka prechádzať
  • Sú zdravšie, pretože nimi umožňujú priechod 5-krát väčším prívodom kyslíka a zvýšený prenos kyslíka vedie k lepšiemu celkovému zdraviu očí.
  • Väčšia odolnosť voči bielkovinovým usadeninám
  • Menej vysúšajúce sa šošovky
  • Nižšie riziko infekcie očí
<kontaktne-sosovky>

Ktoré teda nosiť? Hydrogélové alebo silikón-hydrogélové šošovky?

Je úplne v poriadku nosiť obidve možnosti a väčšina ľudí si poradí so štandardnými hydrogélovými šošovkami úplne v poriadku. Trik však spočíva vo vyskúšaní rôznych možností a zistení, ktorá z nich vám najlepšie vyhovuje. Je to samozrejme individuálne a každému vyhovuje niečo iné.

V prípade, že sa chcete o výhodách, ale i nevýhodách jednotlivých druhov šošoviek dozvedieť viac, dočítate sa to na blogu, venovanému špeciálne týmto druhom kontaktných šošoviek -> https://www.feelgoodcontacts.com/blog/should-i-wear-hydrogel-or-silicone-hydrogel-contact-lenses.

Zdroj: https://www.feelgoodcontacts.com/blog/should-i-wear-hydrogel-or-silicone-hydrogel-contact-lenses

Leave a comment